Shtigje Kulturore dhe Natyrore në Tepelenë

Në kuadër të projektit “Cult2Routes“, të financuar nga Bashkimi Evropian përmes programit Interreg-IPA CBC Greqi-Shqipëri, IKU krijoi katër itinerare kulturore dhe natyrore në Tepelenë, të cilat ofrojnë një vështrim unik në historinë, kulturën dhe bukurinë natyrore të kësaj zone. Itineraret turistike janë ilustruar në hartat më poshtë.

Shtegu Progonat – Ujëvara e Peshturës është një udhëtim prej 6 kilometrash që çon vizitorët nëpër peizazhe natyrore të mahnitshme, duke përfshirë lumenj dhe ujëvara, si ajo e Peshturës, ku vizitorët mund të notojnë në ujërat e kristalta ose thjesht të shijojnë pamjen e mahnitshme. Në këtë shteg, vizitorët mund të mësojnë për jetën tradicionale në këtë zonë dhe të vizitojnë një baxho djathi artizanal.

Një tjetër shteg i krijuar nga projekti është ai i Akueduktit të Ali Pashës, një ecje prej 4 kilometrash që ndjek rrugën e një akuedukti të lashtë të ndërtuar nga Ali Pashë Tepelena. Në këtë itinerar, vizitorët mund të admirojnë pamjet e mahnitshme të lumit Vjosa dhe maleve përreth, si dhe të eksplorojnë mbetjet e fortifikimeve dhe vendbanimeve të lashta. Pika më e rëndësishme arkitekturore e këtij shtegu është Ura e Akueduktit, një arritje inxhinierike për kohën e ndërtimit, që ende përdoret sot.

Shtegu i Kishës së Shën Mëhillit – Kalaja e Leklit është një ecje rreth 1 kilometër që çon vizitorët nëpër peizazhe të mahnitshme, duke kaluar nga shtëpitë tradicionale të gurit, ullishtet dhe vreshtat e zonës. Itinerari kalon në rrënojat impresionuese të Kalasë së Leklit, një kala e lashtë që ka luajtur një rol të rëndësishëm në historinë e kësaj zone. Vizitorët gjithashtu mund të eksplorojnë Kishën e Shën Mëhillit, e cila daton nga shekulli i 14-të dhe ka afreske të mahnitshme, si dhe rrënojat e Kishës së Shën Thanasit.

Së fundi, shtegu i Ujëvarës së Nivicës është një itinerar 1,5 kilometra i gjatë, i cili çon vizitorët nëpër një pyll të bukur, duke kaluar pranë lumenjve dhe shtëpive të vjetra të gurit. Shtegu çon në Ujëvarën e Guvës, e cila bie mbi shkëmbinj duke krijuar një pishinë të kristaltë. Vizitorët mund të notojnë në ujërat e freskëta dhe të eksplorojnë zonën përreth. Ky shteg u ofron vizitorëve mundësi të përjetojnë nga afër bukurinë natyrore të rajonit dhe të mësojnë mbi jetën tradicionale të zonës.

December 14, 2022